Уметнички конкурс „Домовина се брани лепотом и знањем“

Дечји културни центар Београд, у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију, расписао је уметнички конкурс за децу млађег школског узраста, под називом „Домовина се брани лепотом и знањем“. Конкурс је осмишљен са циљем да деца широм Србије и дијаспоре, инспирисана лепотама своје домовине, искажу своје креативне потенцијале кроз уметничке медије.
Подстакнути стиховима чувеног дечјег песника Љубивоја Ршумовића, деца узраста од 5 до 12 година могу путем литерарних, ликовних и фото радова представити своје окружење и на тај начин показати своју домовину.
Овим конкурсом позивају се деца да размисле када су последњи пут прошетала својом улицом, својим градом или својим селом и приметила птицу у лету или неку другу ретку животињу која је особена баш за њихову домовину. Да ли су некада покушала да замисле како би изгледали јунаци и бића из српских народних бајки? Да ли су се икада плашила страшних ликова из српских народних бајки и желела да се попут српских средњовековних јунака боре са чудовиштима? Да ли су сањала неки посебан сан инспирисан јунаком из наших прича за децу или се сећају књиге неког српског писца или песника која их је одушевила? Да ли су размишљали о раскошним бојама и укусима наше трпезе?
Поезију, прозу, фотографије ликовних радова и уметничке фотографије учесници конкурса могу послати на мејл domovina@dkcb.rs. Конкурс је отворен од 1. новембра до 1. децембра 2020. године. Најбољи радови, које ће одабрати стручни жири, биће објављени на сајту ДКЦБ. Поред стручних сарадника и уметничких педагога из Дечјег културног центра Београд, стручни жири чиниће наши еминентни композитори, певачи и писци за децу – Миња Субота, Предраг Вуковић Пеђолино, Леонтина Вукомановић и Слободан Станишић. Након жирирања, Дечји културни центар Београд дариваће младе креативце музичким издањима и књигама из своје продукције.
Извор: Свесрпски дечји сабор