28. тестЗбирка задатака из српског језика 2013/2014.
Вештина читања и разумевање прочитаног (28.тест

Честитамо - успешно сте завршили тест Збирка задатака из српског језика 2013/2014.
Вештина читања и разумевање прочитаног (28.тест
. Освојили сте %%SCORE%% поена од укупно %%TOTAL%%. Ваша оцена је %%RATING%%
Сва ваша питања приказана су доле.
Питање бр. 1
Прочитај одломак из дела Сунце Јована Дучића. У одломку се налази и једна реченица из енциклопедије. Означи је.
Родио се на Јонском мору, на обалама пуним сунца, тамних вртова и бледих статуа, и, као галеб, окупао се у азуру, светлости и мирису вечито загрејаних вода. Јонско море је део Средоземног мора и налази се између Грчке, на истоку, Сицилије, на југозападу, и континенталне Италије, на западу и северозападу. Мајка га је често носила по студеним сенкама дрвећа чије је лишће имало мирис сна. Несрећни песник! Дететом је отишао у крај где је небо бледо и смрзло, на коме гори бело и хладно сунце, и по чијим обалама плачу ветрови. И једна мисао, као рана, опомињала га је на његову сунчану јонску обалу, тамне вртове и бледе статуе. И заједно с таласима и ветровима, он је плакао горко и неутешно на жаловима меланхоличног туђег мора.
1
И заједно с таласима и ветровима, он је плакао горко и неутешно на жаловима меланхоличног туђег мора.
2
Мајка га је често носила по студеним сенкама дрвећа чије је лишће имало мирис сна.
3
И једна мисао, као рана, опомињала га је на његову сунчану јонску обалу, тамне вртове и бледе статуе.
4
Јонско море је део Средоземног мора и налази се између Грчке, на истоку, Сицилије, на југозападу, и континенталне Италије, на западу и северозападу.
5
Дететом је отишао у крај где је небо бледо и смрзло, на коме гори бело и хладно сунце, и по чијим обалама плачу ветрови.
6
Родио се на Јонском мору, на обалама пуним сунца, тамних вртова и бледих статуа, и, као галеб, окупао се у азуру, светлости и мирису вечито загрејаних вода.
Питање бр. 2
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан. (административним, публицистичким, научним).
Неки непрелазни глаголи, одн. нека њихова ужа значења, постајали су и прелазни: горети (ватра гори, непрел.) – горети угаљ, горети свећу (прел.); или су добиjали, одн. појачавали формалне ознаке прелазности, тј. стицали различите акузативске додатке који нису објекатске природе; понекад и обратно, неки прелазни глаголи постајали су и непрелазни: прећи ливаду (прел.) – прећи (болест је већ прешла, непрел.), што је далеко ређа појава. Стил:
1
публицистички стил
2
научни стил
3
административни стил
Питање бр. 3
Прочитај два текста о Илији Бирчанину. Означи одговор који правилно одређује текст у ком је Илија Бирчанин представљен као књижевни лик или као историјска личност.
1. текст

Илија Бирчанин, оберкнез у Ваљевској Подгорини, био је међу првима на које су Турци ударили у „сечи кнезова”. Погубио га је дахија Фочић Мехмед-ага.
2. текст
Док погубим Бирчанин Илију, Оберкнеза испод Међедника; [...] Он буздован о ункашу носи, А бркове под калпаком држи, Он Турчину не да у кнежину...
1
1. текст : књижевни лик 2. текст : историјска личност
2
1. текст : историјска личност 2. текст: књижевни лик
Питање бр. 4
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан.
Једино што могу сам признати то је да нисам волео школу, и кад сам могао да се извучем да не одем, било је то за мене право уживање. Једанпут ме заболео зуб, и то ме је одистински заболео, и образ ми се чак надуо, па ме мајка није пустила у школу. То ми се необично допало, и отада кога год у кући заболи зуб, ја не одем у школу. Заболи оца зуб, ја не одем; заболи мајку зуб, а ја опет не идем. Професори ми, међутим, нису уважили то што ја због туђих зуба не долазим у школу, него ми бележили изостанке, и казнили ме. И тако сам ја, ни крив ни дужан, а због туђих зуба, страдао.
Стил:
1
научни
2
разговорни
3
публицистички
4
књижевноуметнички
5
административни
Питање бр. 5
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан. (административним, публицистичким, научним).
Пријављивање за овогодишњу сезону летњих кампова код нас и у свету почело је крајем марта и до сада се, како сазнајемо од организатора у удружењу „Младих истраживача Србије”, пријавило већ 430 младих. Има још око 1.700 слободних места, а пријављивање је отворено до попуне кампова.
Стил:
1
публицистички стил
2
административни стил
3
научни стил
Питање бр. 6
Прочитај текст. У њему се налазе реченице које по стилу припадају новинском чланку и енциклопедији. Означи реченице написане новинарским (публицистичким) стилом.
На градској плажи у Пириаполису, недалеко од Монтевидеа, главног града Уругваја, пронађена је беба делфина. Малени делфин са повредама, за које се претпоставља да су нанете рибарском мрежом, насукао се на обалу. Делфин је грабљивица. Његов зубни низ прилагођен је плену који лови: врсте са дугим кљуном и много зуба лове рибу, док оне са мање зуба и краћим кљуном радије траже лигње. Пошто су га пронашли, заштитници животне средине пребацили су делфина у резерват.
1
Делфин је грабљивица. Његов зубни низ прилагођен је плену који лови: врсте са дугим кљуном и много зуба лове рибу, док оне са мање зуба и краћим кљуном радије траже лигње.
2
На градској плажи у Пириаполису, недалеко од Монтевидеа, главног града Уругваја, пронађена је беба делфина.
3
Малени делфин са повредама, за које се претпоставља да су нанете рибарском мрежом, насукао се на обалу.
4
Пошто су га пронашли, заштитници животне средине пребацили су делфина у резерват.
Питање бр. 7
Прочитај три текста о Св. Сави. Означи неуметнички текст.
1
Књига Свети Сава, српски просветитељ скуп је различитих текстова писаних о Св. Сави, првом српском просветитељу и архиепископу. Књига садржи биографске текстове о Св. Сави, његовом рођењу, животу и раду, Химну Св. Сави, песме и народне приче о њему...
2
Путује по мрачној земљи Штапом пред собом Мрак на четверо сече... Путује без
3
Уоколо се почеше множити звуци од прошле ноћи. Сава изнова чу хук сове, шкрипу месеца, шумор ветра, завијање вука, а из свог сна речи родитеља: – Чедо моје, од васељенског патријарха и византијског цара тражи да ти на мазге с пурпурним самарима натоваре четири прозора...
Питање бр. 8
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан. (административним, публицистичким, научним).
Заштитник грађана је независан државни орган који штити права грађана и контролише рад органа државне управе, органа надлежног за правну заштиту имовинских права и интереса Републике Србије, као и других органа и организација, предузећа и установа којима су поверена јавна овлашћења. Стил:
1
административни стил
2
публицистички стил
3
научни стил
Питање бр. 9
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан.
– Када излази нова читанка? – Па, ти не знаш? – Шта? – Изашла је! Стил: административним, публицистичким, научним, књижевноуметничким, разговорним/ говорним). 1. Једино што могу сам признати то је да нисам волео школу, и кад сам могао да се
1
књижевноуметнички
2
публицистички
3
научни
4
административни
5
разговорни
Питање бр. 10
Прочитај наведени текст и одреди којим је стилом написан.
Настава и други облици образовноваспитног рада у основној школи остварују се у току два полугодишта. Прво полугодиште почиње у среду, 1. септембра 2010. године, а завршава се у четвртак, 30. децембра 2010. године. Друго полугодиште почиње у понедељак, 17. јануара 2011. године, а завршава се у петак, 10. јуна 2011. године, а за ученике осмог разреда у петак, 27. маја 2011. године. Стил:
1
административни
2
књижевноуметнички
3
научни
4
разговорни
5
публицистички
Када будете завршили кликните на крај теста. Види резултат
Остало је још 10 питања до краја теста.
Сва Питања
Назад
Затамљена питања су већ одговорена.
12345
678910
Крај
Назад