Милош Црњански

понедељак, 14. октобар у 19.00 , мала сала СКЦ

ЖИВОТ И КОМЕНТАРИ, изложба, документарно-поетски исказ приређен трагом пишчевих записа и фотографија; приредили Весна Капор и Предраг Петровић, дизајнирала Јасмина Пуцаревић. На изложби говоре: Мило Ломпар, Предраг Петровић и Весна Капор.

”Сви се писци романа слажу, углавном, кад је реч о свету у ком живимо. То је, кажу, нека врста велике, чудновате позорнице, на којој сваки, неко време, игра своју улогу. А затим силази са сцене, да се на њој више не појави. Никада – њикагда. Нити зна зашто је у том театру играо, нити зашто је баш ту улогу имао, нити ко му је баш ту улогу доделио, а ни гледаоци не знају, после, куда је из тог театра отишао. Писци кажу и то, да смо, само при том силаску са позорнице, сви, једнаки. И краљеви, и просјаци.”
М. Црњански, Роман о Лондону

понедељак, 14. октобар у 20.00, мала сала СКЦ
КОД ОРФЕЈА У ОСАМ, сећaње на Црњанског

У јесен 1968. године на чувеној трибини Код Орфеја у 8, Милош Црњански говорио је о генерацији младих песника. Сећање на то вече оживеће нам: Срба Игњатовић, Ибрахим Хаџић, Адам Пуслојић, Рајко Петров Ного, Радомир Путник, Предраг Чудић, Радомир Андрић и Гојко Ђого, уредник трибине. О томе шта је Милош говорио, тада, младим песницима, о атмосфери у препуној сали, о разговору изван сцене, говориће нам неки од учесника.
„Свет је дошао гладан да чује Црњанског.” Р.П. Ного